32 C
Janja
Četvrtak, 20.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiI ovo je BiH : Mladi Kakanjac ima 31 godinu i farmu...

I ovo je BiH : Mladi Kakanjac ima 31 godinu i farmu krava

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Mirnel Hadrović, 31-godišnji Kakanjac, po zanimanju medicinski tehničar imao je mnogo ponuda za odlazak u inostranstvo, gdje je mogao poput velikog broja mladih iz Bosne i Hercegovine riješiti svoja egzistencijalna pitanja.

Međutim, ovaj vrijedni mladić odlučio je odbaciti uobičajene stereotipe koji vladaju u bh. društvu kako ne postoji mogućnost i način da se vlastita poslovna inicijativa pretvori u uspjeh, te pokazao da su i u BiH snovi ostvarivi.

Naime, Mirnel je pokrenuo vlastiti mali biznis i to stočarstvu,tako što se prijavio na podsticajne programe, i osnovao malo gazdinstvo, odnosno mini farmu muznih krava u ovom bh. gradiću.

“Imao sam mnogo ponuda za odlazak, jer je poznato da zemlje EU puno traže medicinske tehničare, ali sam odlučio ostati ovdje i napraviti nešto. Kažu da ne valjaju stranke, slažem se i ja donekle, ali ne valjamo ni mi ljudi, niko neće da radi, mladi pogotovo, započinje svoju priču ovaj 31-godišnji mladić iz Kaknja za portal Radiosarajevo.ba.

Njegov san se počeo ostvarivati 2015. godine, kada je kroz lokalni općinski projekat subvenciranja stočarstva dobio dvije krave i počeo sa proizvodnjom svježeg mlijeka.

Uz mukotrpan rad i puno odricanja, Hadrovićeva je mini farma rasla, a s njom i biznis. Već 2017. godine proglašen je za najuspješnijeg poljoprivrednog proizvođača općine Kakanj.

“Danas je u posao uključena kompletna porodica, ali od ranog jutra pa dok ne padne mrak najviše vremena u poslu provodim ja. Posla uvijek ima, koželi da radi. Tri godine nakon što sam se počeo baviti stočarstvom, moje gazdinstvo je naraslo na 22 grla stoke, obrađujem oko 170 dunuma zemlje, a od mehanizacije imam dva traktora, i sva ostala tehnička pomagala koja su potrebna kako bi sam proizvodio hranu za stoku, a i kako bih svježe mlijeko plasirao otkupljivačima”, ističe Hadrović.

Njegovo gazdinstvo, koje je smješteno u selu Semetiš kod Kaknja, proizvodi oko 50.000 litara mlijeka godišnje koje plasira na tržište, a u budućnosti u planu ima izgradnju savremenog modernog objekta kako bi došlo do proširenje broja grla, čime bi se otvorila i radna mjesta.

Upitan da prokomentariše aktuelnu društveno-političku situaciju, te sve veći odlazak mladih iz BiH, Hadrović je rekao da se i u BiH može živjeti normalno od poštenog rada, a d aje upravo šansa za rješavanje egzistencijalnih pitanja na selu.

“Mladi danas žele preko noći postati bogati, ali to su priče iz bajke. Ko hoće raditi, od stoćarstva i rada na selu se može odlično živjeti. Mladi odlaze vani i tamo rade ono što bi mogli raditi i ovdje. U tom smislu, nema potrebe da odlaze“, ističe ovaj 31-godišnji poljoprivrednik iz Kaknja.

Poruka mladima koji napuštaju BiH

“Raditi je i ovdje i tamo. Mislim da je to svima lakše i ljepše u porodičnom okruženju, na svojoj zemlji, na svojoj dedovini. Poručio bih mladima u BiH da se vrate svojim korijenima, da ostanu ovdje, da grade ovu državu i prave budućnost u domovini, a ne negdje preko bijela svijeta”, rekao je  Mirnel Hadrović.

/radiosarajevo.ba/podrinjemedia.ba

/slike su preuzete i sa FB profila M. Hadrović

Najnovije vijesti