30.8 C
Janja
Nedjelja, 14.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNajveći konvoj pomoći iz BiH za sirijske izbjeglice stigao u Reyhanli

Najveći konvoj pomoći iz BiH za sirijske izbjeglice stigao u Reyhanli

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Najveći konvoj humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine koji je MFS-EMMAUS poslao 17. aprila, danas je stigao u Rejhanlı, grad u blizini tursko-sirijske granice. Konvoj su dočekali predstavnici MFS-EMMAUS-a zajedno sa predstavnicima Islamske zajednice (Šemso Germić – glavni imam MIZ Ljubuški, Džemal ef. Salkić – Koordinator za društvenu brigu Muftijstva zeničkog, Rašid Orlović – tehnički sekretar MIZ Tešanj, Esad Fuško – Koordinator za društvenu brigu pri MIZ Travnik, Amer Osmanović – Koordinator za društvenu brigu pri MIZ Zvornik te Amela Jordamović predstavnica Medija centra Islamske zajednice.

Šest stotina tona osnovnih životnih namirnica koje su građani naše zemlje donirali preko muftijstva tuzlanskog, travničkog, zeničkog i mostarskog dostavljeno je u logistički centar organizacije IHH – a, odakle će pomoć biti isporučena u kampove sa sirijskim izbjeglicama te u pekare kojih trenutno ima tri. Dio troškova prevoza osigurali su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada TK te turska organizacija IHH.

“Sirija je u zadnje vrijeme malo zaboravljena, ne dolazi toliko pomoći kao ranije. IHH je slao za Siriju i do 20-30 kamiona dnevno a sad 1-2 kamiona tako da je ova pomoć itekako dobrodošla posebno u nadolazećim ramazanskim danima. Ova pomoć će biti dovoljna za ishranu izbjeglica narednih mjesec dana. Zahvaljujem se Bosni i Hercegovini, njenom narodu na pomoći koja je najveća pomoć koju smo dobili za sirijske izbjeglice u protekloj godini. “- izjavio je Zeki Tahiroğlu, koordinator logističkog centra IHH u Reyhali.

“Patnja sirijskog naroda je i naša patnja i slična je onoj koju smo mi u BiH doživjeli ranije. Pomoć koju turski narod pruža sirijcima je za primjer  nama ali i cijelome svijetu. Danas kada prisustvujemo dočeku najvećeg konvoja humanitarne pomoći koju je narod BiH ikada poslao u neko krizno područje iskazujemo zahvalnost Bogu što nam je pomogao da ovu akciju uspješno završimo. Sa ovim današnjim konvojem poslali smo preko 2000 tona pomoći i sretni smo što je pomoć stigla pred Ramazan.” – kazao je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a.

Trenutno duž tursko – sirijske granice postoji oko 400 izbjegličkih kampova u kojima sirijske izbjeglice zavise od humanitarne pomoći. Samo na području grada Reyhanli ima oko 140 000 izbjeglica te dva kampa a u jednom od njih se nalazi i do 40 000 izbjeglica.

U narednim danima MFS-EMMAUS će zajedno sa predstavnicima IZ posjetiti jetimske domove, kuće sa sirijskim porodicama te jedan od najvećih izbjegličkih kampova “ATMA” .

Proteklih godina u ovim akcijama pomoći MFS-EMMAUS je poslao 53 šlepera sa 1280 tona humanitarne pomoći koja se sastojala od prehrambenih i higijenskih proizvoda. Pored prehrambenih proizvoda, do sada su poslata i tri brodska kontejnera odjeće i obuće.

Akos.ba/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti