25.9 C
Janja
Subota, 25.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHKiše izazvale haos u BiH: Izlivene rijeke, poplavljene kuće i pokrenuta klizišta

Kiše izazvale haos u BiH: Izlivene rijeke, poplavljene kuće i pokrenuta klizišta

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Obilne kiše i topljenje snijega u Bosni i Hercegovini pokrenuli su brojna klizišta, nekoliko kuća je uništeno, a saobraćaja je blokiran na više putnih pravaca. Najgora situacija je u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.
Na području Srednjobosanskog kantona zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno, a saobraćaj se odvija alternativnim pravcima kroz naselja Kula i Kandija.

Dežurni operativni Minitarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona je kazao da je na području Gornjeg Vakufa zabilježeno klizište koje je uništilo dvije kuće, ali da na svu sreću nije bilo povrijeđenih osoba, a u Bugojnu je uslijed izlijevanja Vrbasa urušen pomoćni most.

Za sada ističu da nema većih opasnosti, ali da sve službe civilne zaštite prate situaciju i reaguju u skladu sa svojim mogućnostima.

Uslijed izlijevanja vode iz jednog od kolektora otpadnih voda od jutros je u zeničkom naselju Tetovo poplavljeno nekoliko kuća, a više od stotinu je ugroženo. Prema riječima direktorca Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona začepljeni odvodi te izlijevanje potoka stvorilo je probleme u nekoliko naselja zbog čega je alarmirana Gradska uprava civilne zaštite Zenica.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je povećan i u granicama izlijevanja. Visina rijeke Bosne iznosi 320 cm, a granica izlijevanja je 350 cm.

U zeničkom naselju Bistričak situacija je alarmantna. Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija je u potpunosti blokirana za ova mjesta.

“Put nam je od sinoć u blokadi zbog izlijevanja potoka i ne možemo nikako napustiti naše kuće da bismo otišli na sigurno. Imamo i teške bolesnike kojima treba hitna pomoć, ali ne možemo doći do njih. Rijeka je strašno nadošla, sinoć smo zvali općinu Zenica koja nam je rekla da ne zna u čijoj je to nadležnosti”, kazao je za Klix.ba mještatnin ovog područja Senad Kruško.

Jastrebac je u blokadi totalnoj. Imam bolesnu majku, pet godina nepokretnu, još dva bolesnika kojima je potrebna pomoć i prema kojima je Hitna pomoć jutros krenula, ali nije mogla proći. Ja ne znam zbog čega se prepucavaju, ali put je još blokiran i nama nije dobro”, kazao je Kruško.

Poplave su zabilježene u i oko Sarajeva, nekoliko gradskih ulica je prekriveno vodom, a kod Pazarića potoci su poplavili polja i okućnice. Također, zabilježen je porast rijeka u Kantonu Sarajevu, uključujući Bosnu, Miljacku i Željeznicu.

podrinjemedia/klix

Najnovije vijesti