17 C
Janja
Srijeda, 22.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeZbog sumnje da su počinili ratni zločin u Jusićima, SIPA uhapisla Branka...

Zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Jusićima, SIPA uhapisla Branka Studena, Peru Radića, zv. Jarac i Božu Vidovića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšene su tri osobe osumnjičene za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika. Prema informacijama iz Tužilštva BiH u Zvorniku su uhapšeni Branko Studen, Pero Radić, zv. Jarac i Božo Vidović.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za ratni zločin počinjen prilikom napada na selo Jusići kod Zvornika, u maju 1992. godine, kada je ubijeno 48 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali, identificirali i lišili slobode osumnjičene Branka Studena, rođenog 1.9. 1963. godine u Zvorniku, Peru Radića, zv. Jarac, rođenog 11. 6.1959. godine u Zvorniku i Božu Vidovića, rođenog 7.1.1954. godine u Zvorniku.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO Srpske opštine Zvornik, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, te učestvovali u napadu na selo Jusiće, nastanjeno civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ranije uhapšenog Dušana Spasojevića, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane, zbog ratnog zločina počinjenog u Zvorniku, mjestu Jusići. Spasojević je optužen da je u kao pripadnik Teritorijalne odbrane „Srpske opštine Zvornik“, na području sela Jusići, u maju 1992. godine počinio ratni zločin nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

podrinjemedia/klix

Najnovije vijesti