28.1 C
Janja
Utorak, 16.07.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSinan-begova džamija daje posebnu čar i ljepotu za cijelu čaršiju

Sinan-begova džamija daje posebnu čar i ljepotu za cijelu čaršiju

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Sinan-begova džamija u Čajniču, koja je minirana i u potpunosti srušena 1992. godine zajedno sa svim ostalim objektima koji su sačinjavali graditeljsku cjelinu džamije, svečano će biti otvorena 12. jula ove godine, s početkom u 12.00 sati. 

Kako je za Agenciju MINA izjavio Avdo-ef. Šišić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče, otvorenje džamije u Čajniču za njih predstavlja “pobjedu dobra nad zlom, istine nad zabludom, i nadasve svojevrsnu ličnu pobjedu za svakog Bošnjaka Čajničanina koji je vezan za ovaj džemat i baš ovu džamiju”.

“Primjećujem, još od mjeseca ramazana kada smo i organizirali klanjanje prve teravije baš u Sinan-begovoj džamiji, veliko ushićenje kod džematlija, veliku radost.”

Shodno navedenom, upravo je moto svečanosti otvorenja džamije: Allah je lijep i voli ljepotu!

“Ne umanjujem uopšte ovim riječima značaj, ljepotu i bitnost i drugih znamenitosti Čajniča, i okoline Čajniča, kojih hvala Bogu imamo podosta, iako je Čajniče onako mala čaršija. Ali Sinan-begova džamija je zaista dragulj koji odiše posebnom ljepotom, i vjerujte posebnim ruhom” – naglasio je Šišić.

Osvrćući se na događaje iz prošlosti, on je poručio da ipak “ne smijemo biti taoci prošlosti i ne smijemo biti taoci onih politika iz 90-ih prošlog vijeka, a kojih imamo i danas na sceni”.

“Moramo se od toga distancirati, jer, upravo je to ono što nas udaljava jedne od drugih, narod može i hoće zajedno, to odgovorno tvrdim! Pa evo i sada sarađujemo zajedno, jedni s drugima i konkretno kad je u pitanju ova manifestacija i bilo šta drugo; Naime, 12. jula osim otvorenja Sinan-begove džamije u Čajniču je i Petrovdan. Je li to nemoguće da i muslimani i pravoslavci u istom gradu, u istom danu, u isto vrijeme obilježavaju svoje praznike, svečanosti i slično?” – izjavio je on.

Avdo-ef. Šišić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče

On je i pozvao vjernike da s njima podijele radost ovog dana. 

“Zahvaljujemo Gospodaru na ovom mubareku! Molimo Ga da učvrsti naše korake i osnaži nas, da ponosno i stameno nosimo bajrak islama na ovim prostorima. Hvala Allahu Koji je meni omogućio da budem na službi u Čajniču, ovih dana kada otvaramo svečano džamiju Sinan-bega Boljanića. Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova ljepotica ponovno sagradi, posebno Vakufskoj direkciji Turske koja je i finansirala ovaj projekat. Na kraju, koristim priliku da pozovem naše vjernike da 12. jula budu u Čajniču i da evo, i to je jako bitno, pokažemo smirenost i dostojanstvo, da pratimo upute policije, redara, da ne nosimo sa sobom ništa sto nam nije potrebno, osim naravno, onih ličnih stvari bez kojih ne možemo na put i serdžade. Molimo Allaha da nam olakša i ujedini nas i dobru. Amin” – poručio je u razgovoru za Agenciju MINA Avdo-ef. Šišić.

Sinan-begova džamija je prvi put sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan-paše Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokolovića, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijedosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine.

Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

/preporod.info

Najnovije vijesti